SOIC

Backis i byssan

Posted on by lindaj

Dag 2, fredag. Eriksberg kajen Göteborg

I tjänsten som jungman ingår att någon gång vara backis. Det innebär att du hjälper till i köket. Vi är tre som anmäler oss frivilligt idag. Köket eller byssan då, ligger längst fram i fören, under kanondäck. Här jobbar den sjungande kocken Paul, Janne och Alexandra. Alla med benkoll på vad som behövs för att mätta 80 hungriga magar tre gånger om dagen. Varför Paul sjunger vet jag inte, men han är onekligen på gott humör, och sådant ska man aldrig säga nej till. Maten har varit utmärkt. Jag frågar om han känner till den sjungande kocken i Mupparna… men han är för ung och lovar att googla för att kolla in vad jag menar.

En sak är säker, de som jobbar i köket är verkligen värmetåliga, för hettan från spisen, ugnen och diskmaskinen skapar en bastuliknande miljö och idag är det onekligen ingen varm dag…hur det var 2008 utanför Kina utan luftkonditionering vill jag inte tänka på…Som kontrast finns här en ismaskin också, den känns lätt lyxig. Vi diskar en Sisyfosdisk, bär upp och ner, men kör det mesta med en mathiss och skalar potatis till ett kompani, sedan är det dags för lunch.

På eftermiddagen kommer Sjöfartsverket och testar hur vår brandsäkerhet är. En låtsas brand bryter ut i maskinrummet. Våra brandmän tar på sig rökdykarutrustning och “släcker”. Vi andra står mest och väntar uppe på däck. Det tar lite för lång tid, men vi får ok. Risken för brand ombord är naturligtvis alltid en fara, men här finns mycket modern släckningsutrustning som…oj nu är det dags för fika, den går faktiskt inte att motstå…återkommer senare…

Må alltid wel är min dageliga önskan

Jungman 17 babords vaktlag M Grill

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios