SOIC

När åtta blir tolv

Posted on by emanuelp

Dag 4, söndag. Något sydväst om Skagen

12-07-01
Skeppsklockan slår. Ljudet är vänligt sjungande och hörs över hela däck. Åtta slag för klockan är tolv. Det låter inte helt logiskt, men åtta slag gäller för just åtta, tolv och sexton. Två slag för jämna timmar och ett extra för en halvtimme. Nåja man lär sig snabbt även här. Så tex halv nio blir ett slag och nio två osv…

Babords lag har precis ätit lunch, när vi hinner köra en halv presentationsrunda så vi ska lära känna varandra lite bättre. Det är en bedövande vacker utsikt, 360 graders panorama med öppet hav, kanske ett och annat yrkesfartyg på långt håll, annars bara vi. Alla har olika historier att berätta, men det som är gemensamt är vår fascination för Götheborg. Halva gänget är nog från Göteborg, men vi har ett par holländare, en tysk, en norska, en amerika och en australienska med också.

Vi sitter på soldäck, vi har haft fem segel uppe, men det en jobbig vind så det blir ingen riktig fart, kanske en eller två knop. Styrman inser att vi raskt är på väg, kanske mot Grönland gissar jag?, så det blir alle man på däck, och vi tar ner alla segel och börja köra för motor igen. Låter lite sorgligt eller hur? och det är komplicerat, rätt ordning gäller, råstyrka och vetskapen om vilket rep man ska dra i, fick reda på idag att det var 250 stycken…men segeln kommer ner. Och du…klättra aldrig i läsidan, där blir riggen mindre spänd.

Sjösjukan började härja en hel del igår. Den kräver sina offer, men med mycket frisk luft, tror jag nog att de flesta återhämtar sig snabbt.

Må alltid wel är min dageliga önskan

Jungman 17 babords vaktlag M Grill

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios