SOIC

Från purr till burr

Posted on by lindaj

Dag 5, måndag. Väster om Torup, Danmark

12-07-02
Den envisa motvinden fortsätter. Motorerna går varma och seglen vilar väl inpackade. Tråkigt, men inte mycket att göra något åt. På långt håll ser vi den danska västkusten, den ligger som ett mörkt band strax ovanför horisonten. Jag har ingen aning om hur långt det är dit, men säkert betydligt längre än vad jag tror. Vi jagar bättre vind och tanken är att vi om ett par dagar ska hitta den gudomliga vinden, som för oss hela vägen till Den Helder.

Ett lugn har infunnit sig ombord. Namnkaoset, i varje fall en del av vad alla och allt heter, minskar sakta. Hur man hittar till sin skans, vilka som ingår i ens eget lag går allt lättare och de flesta sjösjuka är på benen igen. Skeppet talar till oss hela tiden. Jag tror att hon, med sitt mjuka knarrande, försöker skicka ett budskap: -Det är här jag vill vara, låt mig segla, vårda mig ömt.
Några termer som är bra att kunna: Purr = väckning, burr = en förkortning av fyra ord och ett vaktschema som alla ska gå. B står för brandrond, U för utik, längst fram i fören, R för roder 2, där du står vid ratten och hjälper roder 1, R igen för roder 1, där du får en kurs av styrman, som du sedan ska hålla.

Det är en något märklig känsla att greppa tag i ratten och i början verkar det nästan som om den lever. Som om du får en direktkontakt med fartygets innersta styrka. Eller kanske lite som att hålla i tyglarna till en vild häst, ibland drar hon iväg och ett håll och du har fullt upp med att bromsa och hålla tillbaka. Mäktigt är det i varje fall.
Keep on sailing!

Må alltid wel är min dageliga önskan
Jungman 17 babords vaktlag M Grill

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios