SOIC

Welkom in Nederland!

Posted on by lindaj

Dag 7, torsdag. Ankomst Den Helder, Holland

12-07-05
Torsdagsmorgonen började ungefär som när vi startade, med en rejäl regnskur, men ganska snart bryter solen igenom och värmen stiger, det börjar till vår stora glädje likna sommar. Vi är hyfsat trötta,  då gårdagskvällen avslutades med dragkamp. Vaktlagen mötte varandra och det vinnande laget, babord… vilket annars? :-) får äran att möta den fasta besättningen, som naturligtvis vinner, för de är helt utvilade, annars hade de inte haft en chans…hmmpfh.

Vi har förmiddagen på oss att förbereda skeppet och oss själva. Långa förtöjningsrep letas fram ur skrymslen och vrår, enorma fendrar som mest liknar bojar, läggs beredda på däcket och besättningen stiger 250 år bakåt i tiden… Vi klär nämligen upp oss i tidsenliga kläder: knäbyxor, skjorta, bussarong och scarf. Befälen blir nog lite stiligare – extrautrustade i skjorta med krås och trekantiga hattar, samt rockar med guldrevärer. Ju mer guld – desto högre rang.

Den holländska lotsen möter oss, och vi glider stiligt in mot Den Helder. Kanonerna är laddade och surrade, kanonluckorna öppna. Ingen vind hjälper dock till att fylla ut våra segel utan vi tar oss sakta in för maskin. Det är rätt så dimmigt, men solen skiner definitivt någonstans över våra huvuden. Vi fyrar av våra kanoner, tio skott. Hamnen dundrar. Vepor, långa vimplar seglar ut från masterna, och kapten G går iland. Efter välkomstcermonin, går hela besättningen iland och vi sjunger en shanti till.

Den Helder är en rätt blygsam hamnstad, med en militär prägel. Den holländska flottan ligger här och imorgon kommer ett nytt militärskepp att invigas. Det är lite därför vi är här. Kanske 300 holländare tar emot oss så det är väl inte precis som när Götheborg kom till Göteborg 2007…men glädjen är ändå stor över att vara framme. Och snart väntar en kall välförtjänt holländsk öl…

Keep on sailing!

Må alltid wel är min dageliga önskan
Jungman 17 babords vaktlag M Grill

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios