SOIC

Spontan jam och livbåtsövningar

Posted on by lindaj

Dag 5 (eller? Har tappat räkningen), till havs i franska vatten

Babords vaktlag chillar på däck. Louise spelar klarinett och Pontus gör 100 armhävningar. Vädret är soligt men det blåser och är rätt höga vågor. Då känns det tryggast att hålla sig utomhus. I dag tycks de flesta ha vant sig vid gungandet men i går förmiddag var det ett riktigt spy-race. Det finns i princip ingen som inte blir sjösjuk första gången till havs och det är verkligen inte kul, men lyckligtvis går det oftast över ganska snabbt.

Nu när vi kommit in i rutinerna ombord känns det som dagarna går ganska snabbt. Även om livet till havs kan vara rätt ansträngande rent fysiskt är det avslappnande mental. Det är kroppsarbete, frisk luft och mat och sömn på bestämda tider. Vi umgås med varandra och har ingen kontakt med omvärlden. Det gör att problem och vardagsångest på hemmaplan känns väldigt långt borta. Känslan är en blandning av flytande boot camp, folkhögskola och kollo.

Igår kväll när vi hade vakten uppstod en spontan jam session på däck. Det visade sig att vi hade en hel orkester ombord och det var väldigt härligt att sitta på däck och spela och sjunga i solnedgången, speciellt eftersom det var vi som hade vakten och egentligen borde arbeta.

Det är kul att vi är en så varierad samling människor ombord. Alla har olika talanger och historier som de gärna delar med sig av och man lär sig mycket genom att prata och lyssna på folk.

Efter morgonvakten i morse hade vi en presentationsgenomgång på sun deck med vaktlaget. Alla berättade om sig själva, om sina drömmar, förhoppningar och rädslor. Även om det var ganska korta presentationer blev det personligt på ett fint sätt.

Dagens arbete har bestått i att brassa (vinkla skulle man kalla det ifall man inte hade bestämt sig för att strula till det med en sjöterm) rået (pinnarna som korsar masterna). Vi har också satt resans första segel som vi sedan var tvungna att ta ner efter cirka fem minuter eftersom fransoserna, som äger vattnet vi befinner oss på, ville att vi skulle ta en annan väg och då blåste det plötsligt åt fel håll igen. Hittills har vi haft otur med vindarna men förhoppningsvis kommer vi att få segla lite när vi börjar närma oss Brest.

Annars har vi mest målat, tjärat och oljat in olika saker på däck. Vi har också övat med livbåten, en ganska komplicerad procedur som kräver snabbhet och synkronisering, och som måste sitta som ett rinnande vatten om man ska hinna rädda den stackare som ramlat över bord. Även om vi klockade 4 minuter i går så känns det läskigt. Innan vi hissat bommen, spänt loss gummibåten, dragit gajar hit och dit, spänt styrlinor, satt på livräddare överlevnadsdräkter, spänt fast linor, spänt loss krokar, hissat ner båten, fått igång motorn och hittat den som avvikit från skeppet så känns det som att chansen är rätt stor att han eller hon försvunnit bland vågorna.

Nu kanske jag är negativ men jag tror det är säkrast att se till att inte ramla i plurret the first place. Men hur som helt är livbåtsövningen en rolig lagsport och nu är alla grymt peppade varje gång vi hör: ”man över bord!”. Man borde anordna VM i sånt här.

Nu ska jag gå ner till kanondäck och se vad det blir till middag.

/LR

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios