SOIC

Tack Götheborg!

Posted on by lindaj

Sista dagen

Nu är det rörigt här mår ni tro. Om ett par timmar ska hela besättningen mönstra av och en ny besättning ska mönstra på. Folk springer upp och ner, packar, städar och tvättar. Babord har haft dygnsvakten sedan klockan 18.00 igår kväll och imorse fick jag, Primus, Caroline och Stefan den hedervärda uppgiften att skrubba vår kära mobb-båt. Även om vi inte riktigt tror på mobb-båten som livräddare kommer vi sakna mobb-båtsövningarna. Därför har vi nu bestämt att vi ska dra ihop ett gäng som samlas någon gång i månaden för att dricka bärs och snacka gamla mobb-båtsminnen. Vem vet, kanske går vi ihop och köper en egen mobb-båt som vi övar med för att hålla ångan uppe.

Dagarna här i Brest har varit hektiska. I förrgår var det den 14 juli, Frankrikes nationaldag. Frankrikes president var på besök i staden och han åkte faktiskt förbi vår båt. Tyvärr åkte han så fort att de flesta av oss bara hann skrika några halvdana hurran, men ryktet säger att han vinkade till Anita.

På eftermiddagen var vi ett gäng babordare och några styrbordare som slog oss ner på ett café för att summera resan och gå igenom eventuellt skvaller, framförallt vilka som hade hånglat med vilka. Tyvärr var det ganska skvallerfattigt så vi gjorde några halvdana försök att fabricera ihop lite snaskiga rykten innan vi gav upp och enades om att det dåliga vädret hade missgynnat hånglandet. Dagisregnställen och lukten av blöt hund har helt enkelt varit för avtändande, även om det verkar som om ett par ändå lyckades få ihop det i tvättstugan en sen afton.

På kvällen gick vi till den irländska puben där vi var kvällen innan. Våra styrbordare dominerade stället med sång/skrål och dans till tonerna av en balkanorkester som plötsligt dök upp från ingenstans. Vid midnatt satte nationaldagsfyrverkerierna igång. Hela hamnen lystes upp av färggranna raketer och glada fransmän sjöng nationalsången. Vid tvåtiden stängde allting på festivalområdet. Jag, Primus, Caroline och Linn gjorde ett halvdant försök att gå på klubb men ändrade oss i dörren och gick tillbaka till båten och drack te istället.

Igår var det förmodligen den varmaste dagen under vår resa. Temperaturen rasade i väg till hela 16 grader och när jag och Magnus promenerade runt på de små gatorna i Brest kunde man nästan låtsas att det inte blåste. En gång tog jag av mig jackan och vid två korta tillfällen åkte solglasögonen på.

De inre delarna av Brest visade sig vara ganska anskrämliga. Det är visserligen inte Brest-bornas fel att stadskärnan bombades sönder och samman under andra världskriget, men var de tvungna att ersätta husen med grå cementbyggnader som ser ut att vara hämtade från en rysk miljonprogramsförort?

18.00 ställde vi babordare upp till kvällsvakt. Jag och Primus var strategiska, vi tog på oss Byssan frivilligt och slapp på så sätt sitta landgångsvakt under natten. Vi tyckte att vi var väldigt smarta och high-fivade så fort vi kom ner i köket.

Klockan 20.00 samlades vi på kanondäck. Karin visade sina fina bilder från resan. Om hon hade lagt på musik hade vi alla blivit så rörda att vi hade grinat men nu höll vi tårarna tillbaka. Sedan visade Peder smakprov på det han hade filmat. Det var en imponerande liten dokumentär som han hade fått ihop på så kort tid. Om vi har tur kommer den snart att dyka upp på hemsidan.

Som avslutningsaktivitet anordnades bingo på soldäck och sedan åkte instrumenten fram. Vår spontana skeppsorkester är inte helt samspelta men de är sjukt begåvade! Jag önskar så himla mycket att jag var bra på att spela eller sjunga (och jag förbannar mina föräldrar för att de tillät mig hoppa av kommunala musikskolan när jag var nio.) Hur som helst, den dag jag rekryterar en far till mina barn ska han kunna sjunga och spela minst ett instrument, det bestämde jag igår.

När hela besättningen satt ihopkurad under gula landstinget-filtar, sjöng sånger och knaprade salta pinnar kändes det som vi var en enda stor familj som skulle fortsätta segla jorden runt varv, efter varv, efter varv, efter varv…

Så var det emellertid inte för idag splittras gänget efter en fantastisk tid till sjöss.
Tack Götheborg, tack till den fantastiska besättningen och alla jungmanna-kompisar!

Vi syns i Liverpool eller, mer troligt, i Göteborg!
/LR

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios