SOIC

Jungman Johansson har mönstrat på

Posted on by lindaj

Dag1 Bremerhaven

Det var en speciell känsla att sätta foten på landgången och äntligen få gå ombord, att få ta på sig de nyuthämtade arbetskläderna och inse att vi nu faktiskt är besättningen på Götheborg. Skeppet sticker verkligen ut där hon ligger i hamnen intill många andra skepp som kommit till Bremerhaven för att visa upp sig på festivalen och det går inte att låta bli att känna sig lite privilegierad. Privilegierad över att få vara en av dem som kan gå raka vägen uppför landgången närhelst jag vill och är vaktfri, att vara en av dem som faktiskt har tillträde ner till skansarna dit inga ombordstigna turister får gå ner, samt att vara en av dem som folket på kajen står och stirrar upp på när vi står ute på rået 25 meter upp i riggen.

För det är där vi i babords vaktlag har hållit hus idag. Med säkerhetssele på, alla lösa saker noggrant förankrade i snören och efter grundligt lyssnande på vår mastskeppares instruktioner, bar det iväg uppåt. En efter en klättrade vi uppför första vanten precis som vi lärt oss, med ett fast handgrepp och med full koncentration på hur vi på bästa sätt skulle säkra oss, trots att det är just detta ställe som är det enda i riggen där det faktiskt är tillåtet att klättra osäkrad. Det är det däremot inte i puttingvanten, som var nästa steg för att ta sig uppåt i riggen. Tidigare klättrade vi bekvämt uppåt med en lätt framåtlutning, nu var det uppåt sluttande bakåt som gällde.
– Raka armar är det viktigaste, sa mastskepparen.
– Böjda armar är tryggare, tänkte nog många med mig, men bytte snabbt uppfattning när jag kände hur påtagligt starkare jag blev av att bära hela min kroppsvikt hängandes i mina bara händer.

Och det gick faktiskt ganska bra. Att en stund senare, nöjd men något skakig, stå längs ut på rået och blicka ut över hamnen var minst sagt en härlig känsla.

Med hopp om att nu få vaggas till sömns på kojplats 15,
Karin

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios