SOIC

Nattvakt

Posted on by lindaj

Dag 3 Bremerhaven

Bremerhaven har somnat och det är helt tyst i hamnen. En stor skillnad mot hur det var när jag kröp ner i kojen för några timmar sedan under pågående festival på kajen. Klockan är fem på morgonen och jag sitter nattvakt vid landgången. Jag har precis kommit tillbaka från min första brandrond. Det är en lite märklig, men mysig känsla att smyga omkring helt ensam i ett sovande skepp. Upp och ner för stegar och branta trappor för att komma till de otroligt många utrymmen som ska kontrolleras en gång i timmen. Vissa ställen skulle man inte ha en aning om att de fanns där om det inte vore för luckorna i golvet som ska öppnas, krypas ner i och tittas runt i.

Vår dygnsvakt började vid 18 igår med storstädning av skeppet. Skansarna skulle städas, däcken sopas och tvätten vikas. Efter det handlade det mesta om segel. Ett som segelmakaren håller på att sy skulle ner från däck till kanondäck och det krävdes ett tiotal personer för att vika, lyfta och bära den enorma linnefocken. Därefter stod segelteori på schemat. På en modell av ett märssegel fick vi lära oss att på ett lättare sätt förstå hur seglen fungerar, hur man uppe på rået bär sig åt för att tillsammans reva och ta in seglen och hur man på däck hittar rätt tampar för att hantera dem på bästa sätt. Vi har nog alla insett att det är råplugg som gäller för att lära sig vad allting heter.

Nu börjar solen gå upp över Bremerhaven. Om en stund ska vi purra våra avbytare och några befäl som ska upp. Ombord ställs inga väckarklockor, här ska alla väckas skonsamt.

Med en längtan efter frukosten, som är en av alla fantastiska måltider som serveras ombord,

Karin

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios