SOIC

Som en sann sjöman

Posted on by lindaj

Dag 6, strax väster om Danmark

Det känns som om jag är mitt i en visa av Evert Taube. Jag börjar känna mig som en riktig sjöman som tillsammans med mina vaktlagskamrater ser till att skeppet går framåt på bästa sätt. Det är verkligen handkraft som gäller ombord till skillnad från moderna segelbåtar där allt görs med neddragna tampar till sittbrunnen och elektriska vinschar ser till att allt kommer på plats. Alla gör sitt yttersta hela tiden och det är otroligt häftigt att se hur bra resultatet verkligen blir av det jobb som läggs ner. De visste verkligen vad de sysslade med på 1700-talet

Mina händer börjar bli som riktiga arbetarhänder med valkar i handflatorna, skit under naglarna och småsår på knogarna. I början gnuggade jag med talg efter varenda liten tjärfläck på händerna, men nu tänker jag inte ens på det längre. Det hör liksom till och man prioriterar på något sätt bort vissa saker det inte skulle gå att vara utan därhemma. Livet är här och nu och den enda framtid man tänker på är nästa order från mastskepparen eller möjligtvis tiden för uppställning inför nästa vaktpass. Med andra ord en riktig avslappning för hjärnan.

På morgonens vaktpass var vi ute på storsegelrået på stormasten för att för första gången beslå storseglet. Focken ska bytas ut till en helt ny som segelmakarna ombord suttit och sytt på kanondäck under resan och för att få en jämnare gång under tiden tas då även storen ner. Seglen är helt fantastiska hantverk och det är riktigt häftigt att ett ska bytas ut just under vår resa. Jag hoppas det dröjer till efter 20 ikväll så att vi på vår vakt får vara med och sätta upp det!

Med träningsvärk och ömma händer

Karin

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios