SOIC

Vi sätter segel!

Posted on by lindaj

Dag 5, nu till havs

Kan det finnas något bättre sätt att vakna till ordentligt på än att komma upp på däck efter frukost och vara mitt ute till havs? Inte ett land i sikte så långt ögat kan nå, bra vindar och ett klarblått Nordsjön. Nu finns ingen återvändo. Nu är vi här och förblir så i fem dagar till. Man måste nog vara lite galen för att ge sig på det här. När vårt vaktlag tog över kl 8 var bara ett segel satt och vi fick till uppgift att börja reva blindan, det segel som sitter på undre rået på bogspröt. Jag anmälde mig som frivillig direkt och tog en rask (nåja) promenad ut på spröt. Det tog ett tag att komma på tekniken att stå på fotperten och samtidigt arbeta utan att hålla sig i, men med lite hjälp från Oliver, som varit med förr och stod bredvid mig där några meter upp framför båten, gick det riktigt bra. Puttingvanten, som jag beskrev som jobbig i det första inlägget är numera ingen match alls.

Vi var dock bara halva styrkan som var igång och jobbade. Den ökända sjösjukan har nu gjort sig påmind och det kräks för fullt i spygatterna. Den fasta besättningen verkar vana och tipsade redan innan om att detta var det säkraste sättet att kasta upp snarare än att luta sig över relingen. Om brunnarna fått sitt namn efter detta användningsområde är oklart. Egentligen borde jag inte skriva det, men peppar peppar, jag har klarat mig.

Klockan 12 blev vi avlösta av Styrbords vaktlag och i skrivande stund ligger jag på mage på några brädor i skeppsbåten Martin som står på däck och blickar ut över hur de håller på att sätta ännu fler segel. Det ryska skeppet som låg bredvid oss vid kajen i Bremerhaven har precis gått förbi oss knappt hundra meter ifrån. När de kom upp jämsides sköt de kanonskott mot oss för att sedan dra igen. Nu jobbas det för fullt här med att få upp alla segel även på Götheborg för att komma ikapp.

Med stor lycka över att äntligen vara på väg och utan planer på att lämna däck,

Karin

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios