SOIC

Shantys i månskenet

Posted on by lindaj

Dag 7, med Vinga i sikte

Vindarna har varit med oss konstant sedan vi lämnade Bremerhaven. Med en högre fart än väntat har vi nått svenska kusten ett par dygn före planerad ankomst till Göteborg. Det innebär att vi nu kan cruisa runt på Skagerrack bäst vi vill fram till fredag då vi ankommer Stenpiren.

Stämningen ombord är fantastisk. De som varit med länge visar glatt hur allt fungerar utan en enda suck när det ständigt kommer nya gröngölingar som inte kan något. Alla är måna om att alla ska kunna hjälpa till, eftersom det är avgörande för att allt ska fungera. Men livet ombord är så mycket mer än bara hårt arbete. Man kommer nära människor på ett helt annat sätt än hemma. Vi bor så tätt inpå varandra och gör i princip allt tillsammans. Sista stunden av vårt sena vaktpass igår satt vi ner tillsammans på fördäck och sjöng shantys under månens sken. Att sjunga medan man tillsammans med fem andra halar ett stort skot gör att det blir lite lättare, lite roligare och lite mer känsla av samarbete. Mycket är uppbyggt efter liknande traditioner och många håller fast vid det. Igår efter middagen visade båtsman Björn, som varit med sedan första eken till båtens virke fälldes, hur skeppet är byggd på exakt samma sätt som det som förliste 1745. Allt fungerar precis som på gamla Götheborg, förutom motorerna och vissa säkerhetsanordningar som är nödvändiga för att vi överhuvudtaget ska få lämna hamn. Den gamla skrönan om att alla sjömän är tatuerade verkar också stämma, i alla fall till viss del. Vår filmfotograf Ulrik och fotograf Louise har dokumenterat detta och jag har även hört rykten om att det finns en speciell tatuering med en avbild av skeppet. Vem som har rätt att tatuera in den vet jag dock inte.

Mätt efter tårta för att fira segelmakarna och det nya seglet,

Karin

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Built by Hotbox Studios