Hantverk, kunskap & gemenskap

Volontär

Ostindiefararen Götheborg är ett livs levande skepp med en levande historia att berätta. Sedan byggnationen av skeppet har vi återfunnit kunskap och kompetens om hur ett 1700-tals skepp byggs, seglas och underhålls. Som volontär får du ta del av denna kunskap och lära dig hantverket ombord på skeppet. Vad krävs för att hålla ett 1700-tals skepp i gott skick? Vilka material användes då och nu? Arbetet är mycket varierat och kan handla om allt från att tjära tågvirke till att skrapa skrovsidan och att arbeta i riggen.

Vill du volontärarbeta?

För att underhålla Ostindiefararen Götheborg är volontärer ovärderliga till att hålla skeppet i det skick hon är i. Att vara volontär ombord är ett utmärkt sätt att lära känna skeppet och ta del av erfarenheterna hos andra som har arbetat med skeppet i många år.

Vi tar emot volontärer varje vardag, med vissa undantag. Arbetet är praktiskt, du får arbeta med dina händer och din kropp i en härlig gemenskap tillsammans med vår personal och andra volontärer. Om du är intresserad av att komma som volontär under våra ordinarie arbetstider, hör av dig minst en vecka i förväg, så att vi hinner planera arbetet.

Du är välkommen till oss oavsett tidigare erfarenhet. Vi lär dig det du behöver kunna och alla över 18 år är välkomna!

Förutom ordinarie volontärarbete anordnar vi även arbetshelger och arbetsveckor, håll utkik i kalendariet här på vår hemsida samt på vår Facebooksida

Arbetsvecka
Under en arbetsvecka ingår det mer utbildning än under ordinarie volontärarbete. Förutom riggutbildning får du t.ex. träna på knopar varje dag och lära dig att bänsla, splitsa och tagla. Varje dag hålls det även en föreläsning eller praktisk genomgång, där du får ta del av mer ingående kunskap om något ämne gällande underhållet eller hantverket ombord. Ifall vädret tillåter sjösätter vi skeppsbåtarna och ror eller seglar med dem en dag. Oftast finns det ett tema på arbetsveckorna, då det är något speciellt område på skeppet som behöver extra mycket underhåll för tillfället.

För dig som reser till Göteborg för att delta på våra arbetsveckor finns det möjlighet att sova ombord på skeppet. Vi bjuder på lunch varje dag och arbetskläder finns att låna. Arbetstiderna är måndag till fredag, kl.08:00-16:00.

Arbetshelg
Eftersom alla inte har möjlighet att delta under vardagar anordnar vi ibland arbetshelger. Under arbetshelgerna arbetar vi lördag kl.08-16 och söndag kl.08-15, det finns möjlighet att sova ombord på skeppet och vi bjuder på måltider.

 

frågor

Marie-Louise Edholm
Telefon: 0736-979211
E-mail: marielouise.edholm@soic.se

Arbetstider under vardagar:

Måndag-fredag: 08:00-16:00

Arbetstider under arbetshelger:

Lördag: 08:00-16:00
Söndag: 08:00-15:00

Åldersgräns:

18 år

Arbetskläder:

Vi tillhandahåller arbetskläder, dock inga skor! Tag med oömma skor, helst arbetsskor.

Måltider:

Vi bjuder på lunch.

Övernattning:

Det finns möjlighet att sova ombord på skeppet. Meddela vid ankomst. Tag med egna sängkläder; sovsäck/påslakan, örngott och underlakan. Filtar och kuddar finns.