HANTVERK, KUNSKAP & GEMENSKAP

VOLONTÄR

Ostindiefararen Götheborg är ett livs levande skepp med en levande historia att berätta. Sedan byggnationen av skeppet har vi återfunnit kunskap och kompetens om hur ett 1700-tals skepp byggs, seglas och underhålls. Vi är oerhört glada över att skeppet nu kommer att segla igen under de kommande två åren, så är du intresserad av att bli en del av vår resa i och kring skeppet vill vi gärna att du hör av dig. Som volontär får du ta del av vår kunskap och lära dig hantverket ombord. Vad krävs för att hålla ett 1700-tals skepp i gott skick? Vilka material användes då och nu? Arbetet är mycket varierat och kan handla om allt från att tjära tågvirke till att skrapa skrovsidan och att arbeta i riggen.

Vill du volontärarbeta?

För att underhålla Ostindiefararen Götheborg är volontärer ovärderliga till att hålla skeppet i det skick hon är i. Att vara volontär ombord är ett utmärkt sätt att lära känna skeppet och ta del av erfarenheterna hos andra som har arbetat med skeppet i många år.

Du är välkommen till oss oavsett tidigare erfarenhet. Vi lär dig det du behöver kunna och alla över 18 år är välkomna!

Vi tar emot volontärer varje vardag, med vissa undantag. Arbetet är praktiskt, du får arbeta med dina händer och din kropp i en härlig gemenskap tillsammans med vår personal och andra volontärer.

Om du är intresserad av att komma som volontär kan du registrera dig via länken nedan. Du kommer att hamna på en ny sida där du kan lämna dina kontaktuppgifter.

Förutom ordinarie volontärarbete anordnar vi även ibland särskilda arbetshelger och arbetsveckor, så håll utkik här på vår hemsida samt på vår Facebooksida.

Bonussystem för volontärer

För att ytterligare visa vår stora uppskattning för det arbete du som volontärer gör har vi skapat ett bonussystem. Det innebär att du erhåller en procentsatsrabatt som du kan använda när du vill segla med som Jungman under den kommande Expeditionen. Bonussystemet är kopplat till antalet dagar som du har varit volontär. Ju fler dagar, desto mer rabatt erhåller man. Bonussystem gäller från augusti 2020.

Du kan läsa mer om bonussystem och villkoren i  detta dokument.

Volontär - Arbetsvecka
Under de särksilda arbetsveckorna ingår det mer utbildning än under ordinarie volontärarbete. Förutom riggutbildning får du t.ex. träna på knopar varje dag och lära dig att bänsla, splitsa och tagla. Varje dag hålls det även en föreläsning eller praktisk genomgång, där du får ta del av mer ingående kunskap om något ämne gällande underhållet eller hantverket ombord. Ifall vädret tillåter sjösätter vi skeppsbåtarna och ror eller seglar med dem en dag. Oftast finns det ett tema på arbetsveckorna, då det är något speciellt område på skeppet som behöver extra mycket underhåll för tillfället.

Volontär - Arbetshelg
Under de särskilda arbetshelgerna arbetar vi lördag kl.08-16 och söndag kl.08-15, det finns möjlighet att sova ombord på skeppet och vi bjuder på måltider.

Frågor

Gå till vår Facebookgrupp Volunteer of the Swedish Ship Götheborg om du har några frågor.

 

Arbetstider under vardagar

Måndag-fredag: 08:00-16:00

Arbetstider under helger

Lördag: 08:00-16:00
Söndag: 08:00-15:00

Åldersgräns

18 år

Arbetskläder

Vi tillhandahåller arbetskläder, dock inga skor! Tag med oömma skor, helst arbetsskor.

Måltider

Vi bjuder på lunch.

Övernattning

Det finns möjlighet att sova ombord på skeppet. Meddela vid ankomst. Tag med egna sängkläder; sovsäck/påslakan, örngott och underlakan. Filtar och kuddar finns.

Obs (!): För närvarande är alternativen för att sova ombord begränsade. Vi hoppas kunna erbjuda detta igen så snart som möjligt.